Laatste update

08 July, 2007 
Picture
Picture
 Gratis website teller
 Home
 Rasbeschrijving
 Baasjes
 Stamboom
 Nestje
 Pup info
 Diploma's
 Ziektes
 Foto album
 Links
Picture
Picture Picture Picture Picture
Picture

De Staffordshire Bull Terriër heeft een wat duistere voorgeschiedenis. Vroeger werden honden gefokt om te dienen als vechthond als vermaak voor de Corinthians, uit Londen. Aan het begin van de 19e eeuw verlangen zij een sportieve en geduchte hond. Daartoe kruisten zij Bulldoggen en Terriërs, zonder op het uiterlijk te letten. Gelukkig werden in 1835 deze gevechten tussen honden verboden. Het ras bleef bestaan en men is er inmiddels in geslaagd om een plezierige hond te fokken.

Hoewel zijn achtergrond niet geheel is verdwenen is de Staffordshire Bull Terriër een lief dier geworden voor zijn eigen huisgenoten en op straat goed in toom te houden. De meeste honden geven geen blijk van onbetrouwbaarheid tegenover mensen. De combinatie van vriendelijkheid voor eigen mensen en zijn kalmte maken dit ras tot een prettige huisgenoot.

Verschijning:

De Staffordshire Bull Terriër heeft een enorme kracht en is zwaar gespierd, maar tevens lenig en wendbaar. Het lichaam is kort met rechte ruglijn. Het front is breed met diep borst. Ribben goed gewelfd en tamelijk licht in de lendenen. De hals is gespierd en tamelijk kort, geleidelijk verbredend naar de schouders. Benen recht met flink bot. Voeten iets naar voren gedraaid bij de voorbenen, doch polsen zijn stevig en sterk. Achterbenen met goed gebogen knie en lage sprongen.

Kleur: Rood, rossig, wit, zwart of blauw, of een van deze kleuren met wit. Verder iedere schakering van gestroomd of gestroomd met wit. Zwart met bruin of leverkleur minder gewenst.

Hoofd en schedel: Het hoofd is kort en overal diep. De schedel is breed met zwaar ontwikkelde kauwspieren. Stop duidelijk aangegeven. De snuit is kort met zwarte neus. Ogen zijn donker (bij voorkeur) en rond van vorm. De hond kijkt recht naar voren. De oren zijn half staand of een roze-oor, niet te groot van maat. Een geheel staand of hangend oor is verwerpelijk. Schaargebit. Stevige lippen.

Staart: Matig lang, laag aangezet, versmallend naar de punt en vrij laag gedragen. Moet op een ouderwetse pompslinger lijken.

Voeten: Met goede eelt kussens, sterk en middelmatig groot.

Beharing: Glad, kort en dicht op de huid liggend.

Schofthoogte: Reu en Teef: ongeveer 35.5 - 40.6 cm (in proportie tot de gewicht van de hond)

Aard:

  • Geen waakhond
  • Onbevreesd
  • Geschikt voor kinderen
  • Niet altijd even handelbaar
  • Intelligent
  • Vasthoudend

De Stafford is een opgewekte, voor zijn grote een zeer atletische hond die van nature erg gehoorzaam is. Daarbij komt dat zij zeer intelligent zijn, dus snel "leren". Het is ook een volstrekt betrouwbare metgezel, die erg mensvriendelijk is en bijzonder goed met kinderen overweg kan. De meeste Staffords zijn allemansvrienden en staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Echter, hij blijft goed weten wie de baas is.

Waaksheid is geen raskenmerk, doch bij de ene is het wat meer of minder aanwezig dan bij de ander. Wel zijn ze geneigd de minder dominerende gezinsleden, bij afwezigheid van de baas, te beschermen en bij werkelijke onraad kan de Stafford een uiterst fanatieke verdediger van het gezin zijn.

Over het algemeen is het zo, dat de Stafford niet ruzie zoekerig is met andere honden. Vaak zijn ze vrij ongeïnteresseerd voor soortgenoten, echter een gevecht uit de weg gaan ligt niet in hun aard, zeker wanneer ze eens eerder in een "gevecht" betrokken zijn geweest. Opvoeding speelt ook hierin een belangrijke rol, m.a.w. beter is het vechtpartijen te voorkomen.

Picture